Książka "Przepisy na jesień" nr.1
Ciasteczka z jablkami
Składniki:
2 szk maki 1/2 szk smietany 2 dag drozdzy 1/2 Kasi 1 lyzka cukru
jablka i cynamon na nadzienie Czas pieczenia: 25 min Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietana i zagniesc z reszta skladnikow. Jablka obrac i podzielic na niewielkie kostki dodac cynamon i troche cukru , wymieszac. Ciasto walkowac na cienkie placki. Kroic na niewielkie kwadraciki , ukladac na nich kawalki jablek i zlepiac cztery konce ze soba. Posmarowac bialkiem i piec w 180 st. okolo 25 min az do zarumienienia! Po upieczeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego !
________________________________________________________________________________________
składniki na ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki (ewentualnie tortowa) 5 żóltek 2 łyżeczki proszku do pieczenia który mieszamy od razu z mąką 1 szt Kasi
reszta skladników: 3/4 szkl cukru 2 łyzki cukru pudru ok 6 duzych jabłek garstka orzechów włoskich tłuszcz do wysmarowania
sposób prygotowania:
składniki na ciasto posiekać, dodać 1/2 szklanki cukru i zagnieść ciasto. Całość podzielić na kawałaki 3/4 i 1/4. Ćwiattke włozyć do zamrazalnika. Blache wysmarować tłuszczem. Wyłozyć 3/4 ciasta na blaszce, mozna tez zetrzec na grubej tarce (polecam ten sposób).
Wcześniej wysmarzone jabłka z 1/4 szkl cukru wyłozyc na ciasto, obsypać zgniecionymi kawaleczkami orzechów. Zetrzeć resztę ciasta i włozyć do piekarnika 180 stopni. Przed podaniem obsypać cukre pudrem.
________________________________________________________________________________________
Różdżki drożdżowe
Skladniki:
50 dag mąki 5 dag drożdży 1 Kasia pół szk. mleka łyżka cukru 2 jajka powidło cukier puder
Przepis:
Wykonanie:
Do mąki wlać ciepłą roztopioną i wystudzoną margarynę + podgrzane mleko wymieszane z drożdżami - wbić jajka, odrobinę posolić +1 łyżkę cukru. To wyrobić, owinąć w ścierkę i zanurzyć w zimnej wodzie. Jak ciasto wypłynie, oprószyć mąką i wykrawywać kwadraty, nadziewać marmoladą skladać w trójkaty i widelcem przyciskać brzegi. Posmarować białkiem i piec. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
____________________________________________________________________________________
Całuski
Składniki
*35 dag mąki *1 dag drożdży *pół łyżki cukru *szczypta soli *10 dag śmietany *20 dag Kasi *1 jajo *1żółtko *jabłka obrane i pokrojone w zależności od wielkości-w ósemki lub ,,szesnastki''
Czas pieczenia: 20 min w 180 stopni
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier roztarty z drożdżami, znowu posiekać nożem, następnie resztę składników i szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć na noc do lodówki .Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać krążki, wkładać jabłuszko i skleić brzegi -(tak jak lepimy pierożki )ale tylko po bokach, środek zostawiamy nie sklejony.Układać na blasze na papierze, mozna papier posmarować i piec na złoto w temp.180 st ok 20 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i się zajadać .
_________________________________________________________________________________________
Francuskie ze śliwkami
Skladniki:
gotowe ciasto francuskie śliwki cukier puder
dla ambitnych ciasto francuskie : 25 dkg mąki, 1 łyżeczka soli, 125 ml wody, 4 dkg stopionej Kasi 10 dkg schłodzonej Kasi
Przepis:
jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto francuskie własnoręcznie : Na stolnicę przesiać mąkę i sól i zrobić w środku wgłębienie. Wlać wodę, dodać stopioną, ale chłodną Kasię i dobrze wymieszać koniuszkami palców. Posiekać nożem dopóki składniki się połączą. Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy. Dodać kilka kropel wody i wyrabiać delikatnie rękami, aż uformuje się gładka, miękka kula.lekko obsypać je mąką i zawinąć w folię. Chłodzić godzinę w lodówce.Włożyć ochłodzoną Kasię między dwa kawałki folii. Wyklepać wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości ok. 2 cm.Odwinąć ciasto i położyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto od środka formując kształt krzyża z niewielkim wzgórkiem w środku. To znaczy, należy trochę bardziej wyciągnąć rogi nie specjalnie przykładając się do rozwałkowywania środka ciasta. Na tym grubszym nieco środku ciasta ułożyć Kasię i złożyć 4 wystające końce ciasta do środka tak, by je całkowicie zamknąć. Czyli robimy kopertę.Poprzewracać parę razy górę i dół ciasta, aby skleić jego krawędzie. I znów na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w prostokąt 12x35 cm. Złożyć ciasto w 3 części, zginając górę i dół do środka. Usunąć nadmiar mąki i upewnić się, czy krawędzie pokrywają się dokładnie. Zrobić delikatne wgłębienie palcem wskazujące koniec pierwszego cyklu. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Obrócić ciasto o 90° tak, by ciasto wyglądało jak książka z grzbietem. Delikatnie nacisnąć wałkiem, aby skleić krawędzie. Czynności sklejania i wałkowania powtórzyć 3 razy, pamiętając o każdorazowym znakowaniu ciasta i o chłodzeniu przez 30 min. między poszczególnymi etapami. Gotowe ciasto powinno mieć 4 wgłębienia. Należy wstawić je po raz ostatni do lodówki na 30 min. Można je wykorzystać od razu, bądź zamrozić.
Jeśli wykorzystujemy ciasto gotowe ,wystarczy połową ciasta wyłożyć tortownicę .Spód ponakłuwać gęsto widelcem i na 10 min do piekarnika.Kiedy spód się podpiecze układamy śliwki bądź jakiekolwiek owoce mamy akurat pod ręką.Z reszty ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na owocach.Pieczemy ok 25 minut.Po przestygnięciu posypujemy pudrem
______________________________________________________________________________________
Magdalenki
Wykonanie: * 15 dkg masła * 6 jajek * 20 dkg mąki * 20 dkg cukru pudru * łyżeczka proszku do pieczenia * 25 g rumu
* Masło ucierać 10 minut na puszystą masę z cukrem pudrem. * Dodawać pojedynczo jajka. Ucierać 3 miniuty za każdym razem. * Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. * Dodać rum i wymieszać. * Przygotowane ciasto nakładać do wysmarowanych masłem i posypanych mąką foremek w kształcie małych, prążkowanych muszelek. Wypełnić foremki do 3/4 wysokości. * Piec 10-15 minut w gorącym piekarniku.
poziom trud.:2/5 czas przygotowania: 40 min
______________________________________________________________________________________
Kolorowe babeczki z masą budyniową
Skladniki:
Babeczki 200 g mąki 70 g cukru 1żółtko 2 łyżki mleka 100 g Kasi
Masa Budyń śmietankowy 450 ml mleka 1 łyżka mąki 100 g Kasi 3 łyżki wiórków kokosowych jeśli budyń był bez cukru to 4 łyżki cukru
Do dekoracji powidła lub marmolada pisaki cukiernicze confetti owoce np. maliny jeżyny borówka jagoda
Przepis:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Na środku kopca zrobić zagłębienie i włożyć do niego żółtko mleko i pokrojoną Kasie. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy którą następnie schładzać w lodówce przez ok 1 godzinę. Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć foremki. Piec w 200C przez 10-15 minut
Z odrobiny ciasta możemy ulepić listki i podpiec je nieco mocniej.
Masa Budyniowa Od mleka odlać 1/2 szklanki resztę zagotować z Kasią i mąką. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i ugotować go na zagotowanym mleku dodać wiórki
Na dno upieczonych babeczek nakładamy łyżeczkę marmolady/poideł na to kładziemy masę budyniową. Posypujemy confetti i kładziemy owoc. Na listku pisakiem rysujemy żyłki.
____________________________________________________________________________________
Ciasto najeżone owocami
Skladniki:
4 jaja 8 łyzek cukru 8 łyżej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia troszeczkę octu
maliny i jezyny do dekoracji 1/2 l smietany 30 %
Przepis:
Upiec biszkopt: Białk ubic z cukrem na sztywno, nastepnie dodac mąkę , żółtka, proszek oraz ocet, wszytko wyłozyc na okragła tortownicę i piec ok 30 min w 180 st. Po ostudzeniu biszkopt przełożyc smietana i udekorowac wierzch i boki - takze smietana. Wszytkjo pieknie przyozdobic malinami i jezynami.
_____________________________________________________________________________________
PIERNIK żółtek 3 białka szklanka cukru margaryna karmel - przygotowany z pół szklanki cukru i pół szklanki wody 2 szklanki mąki łyżeczka sody przyprawa do piernika bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać powoli karmel, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na końcu dosypać bakalie a następnie pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Piec ok. 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wystygnięciu polać polewą lub lukrem.
Piernik, który nie może się nie udać JEST PYSZNY
_______________________________________________________________________________
Ciasteczka
składniki na ok. 25/30 ciastek - 1 jajko, pół kostki masła, szklanka cukru, paczuszka cukru waniliowego(może być też migdałowy albo cynamonowy), szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, tabliczka czekolady deserowej. ewentualnie: dodatki - płatki kukurydziane,płatki migdałów, posiekane orzechy itp.
Ciastka robi się tak: najpierw ucieramy w miseczce jajko z cukrem (można też dodać odrobinę cukru brązowego). Dodajemy masło i ucieramy dalej, powstaje mało apetyczna maź, ale nie należy się tym przejmować. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę (posiekaną, a nie startą). Opcjonalnie można też dosypać: płatki migdałów, pokruszone płatki kukurydziane,orzechy i co tam się jeszcze lubi/ma pod ręką.Mieszamy. Ciasteczka układamy na blasze na papierze do pieczenia, najlepiej na dwóch warstwach i w sporych odstępach od siebie, bo urosną i się trochę na tym papierze rozleją. Pieką się szybko, ok. 10 minut.
_______________________________________________________________________________________
Placek różowy z galaretką
Skladniki:
150 g Kasi 4 jajka 170 g mąki 220 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie malinowe z cukrem 500 ml mleka 2 galaretki malinowe mieszanka koktajlowa z puszki
Przepis:
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm. Piecz ok. 30 min. w 180 st.C. Ostudź, przekrój na dwa plastry. Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy. Do ostudzonej masy dodaj Kasię, wymieszaj mikserem. Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej. Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciastoGalaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć. Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.
_______________________________________________________________________________________
Jeżynki pod bezową pierzynką
Skladniki:
Ciasto kruche: - 300 g mąki, - 150 g zimnej Kasi, - 2 łyżki cukru pudru (płaskie), - 3 żółtka, - 2 łyżki zimnej wody , - szczypta soli. Krem: - 1,5 szklanki mleka, - opakowanie dużej porcji budyniu waniliowego - łyżka Kasi, - 4 łyżki cukru Bezowa Pierzynka: - 3 białka, - 100 g cukru, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Owoce: - 200 g jeżyn
Przepis:
Z podanych składników zagnieść bardzo szybko kruche ciasto i włożyć je do lodówki na 0,5 h. Ciasto rozwałkować, włożyć do okrągłej formy (może być forma do tarty lub tortownica), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec 25 min w temp. 200 st. C. Ugotować budyń, dodając Kasię i cukier, budyń powinien mieć gęstą konsystencję. Gorący krem wylać na gorące kruche ciasto, następnie ułożyć jeżyny. W wysokim naczyniu ubić pianę z 3 białek, następnie porcjami dodawać cukier ciągle ubijając, na koniec dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i raz jeszcze wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną pianę wyłożyć [center]na owoce. Ciasto ponownie włożyć do piekarnika i zapiec 15 - 20 min w temp. 200 st. C.
___________________________________________________________________________________ [/center]
Owocowe tartaletki
Skladniki:
gotowe kruche tartaletki śmietana kremówka ŚmietanFix owoce galaretka cytrynowa
Przepis:
Kremówkę ubić ze ŚmietanFixem. Nałożyć otrzymaną masę do tartaletek, na wierchu ułożyć owoce (truskawki, agrest, morele). Pokryć cienką warstwą tężejącej galaretki.
_______________________________________________________________________________________
pierniki ludziki na hallowen
składniki :
2,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody 0,25 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka goździków 0,25 łyżeczki przyprawy do piernika
Wymieszać w misce.
W drugiej misce:
1 jajko 2/3 szkl ciemnej melasy 6 łyżek miękkiego masła 1 szkl ciemnego brązowego cukru
sposób przygotowania :
Suche składniki połączyć z mokrymi, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godz. Piekarnik nagrzać do 175 st C. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremką ludziki. Udekorować rodzynkami. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec 8 minut. Wystudzić na kratce. Z podanego przepisu wyjdzie ok. 20 ludzików o wysokości 5 cm.
|